25 och 26 november på Acadermia mässan

För tredje året i rad anordnade Nail Systems of Sweden ab en rafflande Nail Art tävling i Sverige. Över 60 starter från Sverige och Finland, som under två dagar skapade de ljuvligaste naglarna på skönhetsmässan Acadermias catwalk. Som tävlingsledare och golvdomare går jag fram och tillbaka längs tävlingsarenan under varje tävling för att se om någon behöver hjälp och att allt gåt rätt till. Under denna tid tårades mina ögon stundom över vad jag såg och jag kan inget annat än imponeras över de fantastiskt duktiga nagelterapeuter vi har i Sverige och i Finland.

I år kunde deltagarna välja mellan 4 olika tävlingar:

Gellack – Tema: Valfritt
Under 45 minuter skall det skapas ett set naglar med det som även kallas ”permanent lack”. Fyra naglar med rött och fyra med Fransk Manikyr. Båda tummarna med design efter egen fantasi och kreativitet. En tävling där tempot är högt och det är full koncentration som gäller. Den korta tiden gör att varje detalj, varje linje måste vara perfekt vid första appliceringen.

Se all resultat här

Stiletto – Tema: Nyår
Under två timmar skall minst 3 centimeter långa Stilettonaglar skapas på ena handen. Endast mallar får användas. En verklig ögonfröjd, men en riktig utmaning. Här gäller det att få alla linjer riktigt raka och skarpa för att skapa den långa formen Stiletto där den yttersta spetsen är så lätt att knäcka av. När formen sitter skall det dekoreras för att få fram en känsla av nyår och alla de festligheter som finns runt denna högtid.

Se all resultat här

DIY – Tema: Geometriska former En helt ny tävling där den tävlande skall göra ena handen på sig själv. En riktig utmaning. Att vrida handen i den vinkeln så att man får alla linjer raka och dessutom fila naglarna till rätt form utan att få kramp i handen är kräver verkligen både koncentration och tålamod. Formen är valfri men en mer avancerad form ger högre poäng. Dessutom skulle gamla matamatiska kunskaper tas fram för temat var geometriska former. Spännande att se hur de tävlande tolkade detta både som form och som dekoration.

Se all resultat här

Fantasy – Tema: 1900-talet
Här får de tävlande verkligen ta fram all kreativitet. Från helhet till små, små detaljer. Det skall skapas frisyr, make up, kläder och givetvis extrema naglar. Mycket får vara förberett hemma men på plats skall allt sättas samman under 1,5 timma. Detta är verkligen tävlingen där både kreativitet och skicklighet får utlopp. 1900-talet var ett stort tema som gav utrymme för fantasi och det var verkligen vad vi såg. 8 fantastiska modeller som efter att de skickliga terapeuterna hade lagt handen på den sista detaljen, tålmodigt blev både bedömda och fotograferade länge, länge.

Se all resultat här

Tävlingarna

Tävlingarna hölls på skönhetsmässan Acadermias fina catwalk, vilket gav publiken möjlighet att gå runt och se alla naglar som skapades. Man fick en känsla av att komma nära varje deltagare. Varje detalj kunder följas och det var många som stannade till och fotograferade. Det blev många frågor om hur det var möjligt att göra något så detaljrikt, andra frågade om det var möjligt att ha så långa naglar. Jag kunde bara le och svara att för dessa terapeuter är allt möjligt. På tävlingsarenan hade vi några av Sverige och Finlands duktigaste terapeuter.

Jag blir lika glad varje år då jag ser så många terapeuter som koncentrerar sig så mycket på de olika tävlingsmomenten men alltid har nära till ett leende. Att de tävlas på så hög nivå men stämningen är underbart kamratlig hela tiden på tävlingsarenan. Veckor av uppladdning, utformning och övning skall på dessa timmar ge resultat. Alla färger, penslar, lampor skall vara med, inget får glömmas. Tävlingen börjar långt innan den börjar på tävlingsarenan.

När tävlingstiden är ute är det dags för domarna att börja ett arbete som kräver ett skarpt öga. Former och nageln linjer skall bedömas. Kurvaturer och tjocklekar och allt med ett fantastiskt ögonmått. Färgsammansättningar, kompositioner och idérikedom skall också bedömas och då är det även ett erfaret öga som krävs. Finns det en dos portion ödmjukhet i dessa ögon är det en riktigt skicklig domare. Vi hade tre sådana domare i vår internationella panel i år.

Domarna

Efter all denna utformning av konstverk skulle det bedömas av våra domare. Årets panel med domare hade många års erfarenhet av tävlingar. Här fanns det kunskap om att döma både nationellt och internationellt, samt att tävla med många guld- och silverpokaler som resultat. Med ett skarpt öga gav våra domare alla tävlande den bästa bedömningen, som de även följde upp med en coachning efter lördagens prisutdelning, för alla som ville ha ett personligt utlåtande.

Vi hade följande domare:
Denise Wright, huvuddomare, från England med 14 nationella guld bakom sig samt arrangör av flera av de engelska tävlingarna. Hon bär den hedersamma titeln: Industy Ambassador och är idag en av världens främsta utbildare.
Linda Frid från Danmark med 15 år som internationell domare och snart 30 år i branschen drivs hon av en fortsatt passion för varje terapeuts utveckling. Medlem av The Honorary Council i domarföreningen INJA
Anastasia Luksha från Ryssland med 12 internationella guldpokaler har hon en känsla och ett öga för varje nagels detaljer. Cover Artist för Nail Magazine och Nail Artist för Mercedes Benz fashion week i Ryssland.

Läs mer om våra domare här

Efter domarnas arbete är det prisutdelningen kvar. Alla deltagare får en medalj och ett diplom. I år hade vi glädjen att ha Daniel Paris med och dela ut medaljerna. Kramarna blev många och han förgyllde prisutdelningen med många goda skratt. Alla deltagarna ropades upp och bildade en lång rad med förväntansfulla tävlande. Vad kan man säga, alla var vinnare men slutligen korades tredje, andra och första plats.

Tusen, tusen tack alla ni som var med i årets Nail Systems Art Open. Alla som lade ner så mycket arbete på att det skulle bli så bra, alla tävlande, modeller, domare, arrangörer, publik. Tusen tack Catarina och alla på Acadermia för allt ert arbete. Vi bugar, tackar och känner oss glada att vi får vara en del av detta arrangemang.

Vill du tävla? Vill du veta mer om tävlingar? Hör gärna av dig till oss på Nail Systems of Sweden ab så berättar vi gärna mer. Du hittar oss på www.nailsystems.se eller följ oss på facebook. http://www.facebook.com/nsiofsweden.

_____________________________

Reni Mobrandt
Nail Systems of Sweden ab
reni@nailsystems.se