Att välja rätt utbildning

Text:  Katarina Hultheimer, Maria Sundberg
Bild: Reni Mobrandt
Publicerad i Naglar i Norden nr 3 - 2007
Du har äntligen bestämt dig, du vill bli nagelterapeut!
Nu gäller det bara att hitta en passande utbildning. Du har hittat en lång lista över nagelskolor, men hur ska du veta vilken du ska välja? Vad är viktigt att tänka på? Och, vad händer om du har råkat välja ”fel".

Nagelbranschen upplever just nu en oerhört expansiv period. Fler och fler kunder hittar till salongerna för att få både händer och naglar ompysslade, och bl a SPA-trenden har medfört att kunderna också börjar få upp ögonen för naturlig nagelvård. Detta medför att det finns gott om arbete för nagelterapeuter, salongerna har ofta svårt att hitta utbildade nagelterapeuter för att möta kundernas allt större efterfrågan.

Det finns många nagelutbildningar på den svenska marknaden. Både pris, innehåll, längd och kvalitet på utbildningarna varierar. Många upplever att det är svårt att välja bland alla skolor som finns, och tyvärr finns det fortfarande en del som inte riktigt håller måttet.
Sedan nagelforum.se startade i oktober 2006 har vi nästan varje vecka tagit emot e-mail från ledsna fd elever som känner sig besvikna på sin nagelterapeututbildning. Historierna vi får ta del av har många gemensamma drag; eleverna har oftast betalat dyrt för sin utbildning men har inte fått praktisk handledning, de kan inte handla proffsprodukter hos distributörerna efteråt, de har inte fått tillräckliga teoretiska grundkunskaper, de har inte fått tillräckligt med feedback, de känner sig inte ”färdiga”, vissa moment hanns inte med, de har mött otrevliga lärare, de har inte fått ut sina diplom, osv... Tyvärr kan listan på klagomålen göras lång.

Detta var en av anledningarna till att nagelforum.se startades, vi märkte att kunskapen om nagelrelaterade frågor hos konsumenter behövde höjas. Vi vill därför, på ett objektivt sätt, visa vilka faktorer som är viktiga att ta med i beräkningen när det gäller t ex val av utbildning. För att underlätta för den som står inför valet av nagelskola har vi sammanställt en omfattande ”Guide”.
Kom ihåg att det alltid är ditt eget ansvar att jämföra skolorna, det är viktigt att välja medvetet! Det är svårt att i efterhand få kompensation för en icke-komplett utbildning. Låt därför beslutet ta tid. Tänk kritiskt, var noggrann och ställ många frågor till de skolor du väljer mellan. Jämför upplägg och innehåll - inte bara priset.

Några råd vid val av nagelskola
(hela guiden hittar du på www.nagelforum.se /Att välja utbildning)

Förväntningar?
Börja med att tänka igenom vilka förväntningar du har på utbildningen. Vad är syftet? Vill du lära dig alla material samtidigt? Vad vill du jobba med? Hur vill du jobba - professionellt eller som hobby? Vilka förutsättningar har du? Följ sedan upp och utvärdera själv – blev det som du väntat dig?Bemötande Hur är bemötandet när du ringer eller kontaktar skolan? Får du ett seriöst, trevligt och snabbt svar? Känner du dig välkommen?
Licensierad lärare? Vem leder kursen? Är läraren licensierad och godkänd lärare av leverantören? Alla leverantörer har certifierade lärare som följer deras riktlinjer, och hos dessa får du ett giltigt diplom. Utan giltigt diplom kan du inte handla proffsprodukter – och därmed inte heller jobba.

Teori?
Vad och hur mycket teori ingår? Antal timmar? Det är väldigt viktigt att du får en ordentligt teoretisk förståelse – och inte bara lär dig att skulptera eller sätta tippar. Ingår t ex; anatomi, nagelsjukdomar, produktkunskap, allergier, hygien, säkerhet, manikyrens grunder, etik och regelverk? Det bör även ingå avsnitt med hur du driver salongsverksamhet (t ex marknadsföring, kundservice, osv). Hur lång är kursen? Du blir inte nagelterapeut (dvs behörighet för alla material) på ett par dagar, dessa utbildningar är, generellt sett, kring en termin långa. Fråga också vad som krävs för att man skall klara examensdagen.

Vidareutbildning?
Finns det fler utbildningar du kan gå efter en baskurs (uppdateringskurser, vidareutbildning)?

Vad ingår i priset?
Kolla upp vad som ingår i priset. Ingår start-kit? Hur mycket behöver du köpa till för att kunna börja jobba?

Lärarledd praktik
Hur mycket handledning får du? Är din handledare tillgänglig för eleverna under hela utbildningen? Har läraren egna kunder, eller tar hand om kontorsgöromål, samtidigt som undervisning sker? Hur stora är grupperna? Ordnar skolan med modeller att träna på, eller är det upp till dig som elev att boka in modeller?

Lokalen?
Finns det utsug, brandsläckare, nödutgångar, skyddskläder? Tänk på att vi jobbar med kemikalier och att de kan vara brandfarliga.

Produkterna
Finns MSDS (Material Safety Data Sheets) tillgängligt på alla produkter? MSDS är ett dokument som är  till för att förse både yrkesutövare och räddnings-/sjukvårdspersonal med information om korrekt hantering av en viss kemisk substans. Enligt lag ska MSDS, på alla produkter, finnas tillgängligt på salongen/skolan.

Handla produkter?
Får du möjlighet att handla proffsprodukter hos distributörer efter utbildningen? Vilka?

Referenser
Ta alltid referenser. Be t ex att få tala med tidigare elever.


Allmänna råd vid köp av utbildning
-Kontakta Allmänna Reklamationsnämnden för att se om skolan har anmärkningar.
-Finns F-skattsedel?
-Vilka policys vid av- och ombokning har skolan? Vad händer om du inte blir nöjd?

Om det har visat sig att jag valt ”fel”, vad gör jag då?
I första hand bör du alltid kontakta den skola där du gått för att berätta att du är missnöjd. Fråga hur de är villiga att kompensera dig. Kan du få gå en uppföljning utan extra kostnad?
Om detta inte är möjligt eller tillräckligt, kan du vända dig till andra aktörer. Fråga andra skolor om du kan komplettera din utbildning hos dem istället. En del skolor har speciella program för just detta. Kan du gå de moment du saknar? Ta ett ämne i taget? Det är många som vill ha dig som kund, så ring runt och fråga vad de kan erbjuda dig! Det blir en lite dyrare väg att gå, men den kan ändå leda dig fram till slutmålet – nagelterapeutyrket.

Kom ihåg att man aldrig blir färdigutbildad! Även efter grundutbildningen bör man regelbundet uppdatera sig för att bygga på sina kunskaper och höja sin egen nivå. Se till att ha kontakt med din ”gamla” skola (men hör gärna även med andra skolor och leverantörer), gå på nya kurser, VIP- och uppdateringsdagar eller workshops. Marknaden är stor och under ständig utveckling! Tänk även på att se till att ha grundläggande kunskaper i ekonomi, det behöver man för att driva salong och eget företag. Får man inte företaget att gå runt spelar det ingen roll hur duktig man är på naglar...
För mer information:

nagelforum.se
Utbildningsföretagens Förening (UF)
SANSA
SEYF