Nail Systems ger modevisning fingertoppskänsla


Text: Maria Sundberg
Bild: Helena Bergander, Eva Quirbach, Maria Sundberg
Publicerad i Naglar i Norden nr 4 - 2009

Stressigt och häktigt! Men fantastiskt roligt. På Röda Sten under den vackra siluetten från Götaälvbron i Göteborg samlas ett kreativt team för att få detta projekt att nå i hamn. Ett team med god stämning hjälper stylisten Bahareh Ardakani att få ihop sin första modevisning.


 
Det ljuvt romantiska Paris möter ett poppigt Göteborg i en miljö där kreativa kulturkrockar sker varje dag. Denna visning är startskottet för att ge Göteborgs modekreatörer en alternativ scen. Lokalen vi befinner oss i ligger vid Röda sten och kallas för Pallazzot. En underbar lokal med känslan av salta vindar och marina hamnar. Här är kultur blandat med ett stänk industrilokal. Perfekt miljö för en alternativ modekväll. En pampig catwalk har byggts centralt i ett spännande rum där temat gåR i svart och lila. Taket är täckt av heliumballonger med band i kontrasterande färger. Oerhört imponerande.

Ljus med spännande effekter lyser upp pelarna i rummet och projiceras på väggen där modellerna skall kliva ut på catwalken, allt gestaltat av Johannes Tjernberg och Mats Persson. Modellerna övar enligt Bahares instruktioner innan det är dags för klädprovning, make-up, hår och så klart manikyr och lackning av naglar. Ljuset testas och de sista detaljerna i rumsgestaltningen ses över. Ljudet testas och ändringar sker i koreografin. Allt skall klaffa, det är många detaljer som skall till för att få ihop det hela till en helhet.

Till slut får vi modellerna i våra händer för att börja arbetet med att skapa en helhet mellan hår, make-up och naglar i enlighet med temat och Bahares tankar. Modellerna är mycket proffsiga, även om erfarenheten i år skiljer sig åt en del mellan dem. De är tålmodiga och vana vid att bli omskapade för varje nytt jobb. Vi från Nail Systems har hittat ett litet sidorum som vi raskt gjort om, till nagelstudio. Det är härligt att se de hårt arbetande modellerna njuta av att få sina händer ompysslade och tillsammans med stylisten väljer jag ut de rätta nyanserna som skall matcha båda delarna av visningen, det romantiska Paris och det poppiga Göteborg. Ett gott betyg till ORLYS stilkänsla är att nyanserna från kollektionen Once Upon A Time passar klockrent in i Bahares vision.

Modellerna håller med om att just naglarna ofta är eftersatta i svenska modesammanhang. Flera av modellerna har arbetat utomlands och menar att där ingår naglarna som en självklar del i stylingen, speciellt inför fotojobb. Det är bara att jämföra svenska modetidningar med engelska, amerikanska, spanska och franska för att se denna trend tydligt. Det är dock en trend som vi ser börjat förändras och då är vi på Nail Systems stolta att vi står först i ledet med ORLY.
Sakta men säker börjar modellerna att ta form. Från hästsvans och vardagskläder till eleganta slanka Paris siluetter med snäv skinnkjol, elegant päls och hatt med flor och vidare till svepande svarta sidentyger och eleganta håruppsättningar.

Efter det sista penseldraget passar jag på att gå ut och ta lite luft och även för att beundra hur effektfullt det blivit med en svart ridå som entré och ett brinnande fyrfat som skapar stämning i höstskymningen. Jag smyger mig tillbaka in i rummet med catwalken och det är redan fullt i lokalen. Det är stimmigt, varmt och en glad kö till baren. Ett band har börjat spela på scenen och stämningen är på topp. Det börjar närma sig start och showtime. Jag tränger mig tillbaka mellan alla förväntansfulla gäster och hamnar backstage. Nu drar det verkligen ihop sig. Bahare börjar blir rejält stressad men modellerna ser bra ut och det verkar som om vi faktiskt håller tidschemat. Modellerna skall ut på catwalken enligt ett schema som styrs av en spotlight. Jag får i uppdrag att stå backstage och kika ut mellan en springa och vinka fram modellerna i rätt tid. Bahare gör de sista justeringarna innan de tar plats på catwalken.

Det är snabba byten som gäller och assistenter hjälper modellerna att byta om i rekordfart. Modevisningen är i två akter med det romantiska Paris först. I den 40 minuterna långa pausen spelar ett Göteborgsband som representerar det poppiga Göteborg. Stämningen är hög och alla är nöjda med del ett.
Under pausen skall modellerna stylas med ny frisyr och make-up. Några sista förmaningar om att gå långsammare på Catwalken kommer från Bahare och så är det dags igen.

Temat det poppiga Göteborg går verkligen hem hos publiken och del två flyter på perfekt. Visningen avslutas med rungande applåder och alla i det kreativa teamet tackas på scenen. Jag är oerhört stolt att vara med i detta team och få beträda catwalken med så duktiga kollegor.
Sedan kan vi pusta ut! Det är så mycket positiv energi i rummet att man nästan kan ta på den! Festen fortsätter och personalen i baren har fullt upp. Vi packar ihop alla våra saker och hjälper till med de avslutande detaljerna innan det är dags att åka hem. Ute i lokalen fortsätter festen tills ljuset tänds framåt
småtimmarna. Vi får efteråt veta att vakten har nekat över 100 personer att komma in!

Ett mycket lyckat evenemang och vi på Nail Systems är glada över att vara en del av att en alternativ modevision har tagit sina första steg.
Bahare är mycket nöjd och firar med ett välförtjänt glas vin. Hon tackar för alla komplimanger men hänvisar hela tiden till det kreativa team som hjälpt henne att nå framgång med sin vision. Vi på Nail Systems är glada över att ha fått vara med och tycker att det är roligt med all den positiva feedback vi fick. ORLY är ett välkänt internationellt märke som inte är främmande på catwalken. Det amerikanska teamet att vana vid att arbeta med visningar och fotojobb, och nu är även det svenska teamet igång vilket vi är mycket glada för.

Det är dags att gå hem - för denna gång! Skapande, spännande och stimulerande. Jag tar ett djupt andetag och lämnar Röda Sten.
Det är en vacker syn att se gästerna gå hem i den kalla höstnatten upplysta av en bro av ljus med svarta ballonger i vackra band svävande över huvudet.
Med väskan packad går vi på Nail Systems vidare mot nya uppdrag.