Jag vill tävla

Text och bild: Reni Mobrandt 
Publicerad i Naglar i Norden nr 4 - 2009

Men hur gör man? Vad skall man tänka på?
Vad skall man ha med sig? Hur fungerar det?
Frågor som vi skulle svara på under en intensiv dag i UMEÅ. Alla var välkomna oavsett märke eller erfarenhet.
Maria Sundberg från Nail Systems står väl förberedd med rykande färska kompendier om tävlingar och välkomnar deltagarna till Folkets Hus i Umeå. Direkt vid start kastas deltagarna in i all teori om hur en tävlingsnagel skall se ut. Hur tunn den skall vara, var apex skall placeras, ja allt vad domarna noggrant ser efter vid bedömningen.
Det blir många suckar men även en hel del nytänkande. Det är ju en bit ifrån en salongsnagel som vi gör varje dag. Även om en salongsnagel alltid skall vara lika vacker som en tävlingsnagel - egentligen!

Den stora skillnaden är modellen! På salongen är alla välkomna oavsett form eller längd på naglarna men på tävling skall man välja de vackraste händerna och naglarna för att kunna göra de vackraste tävlingsnaglarna. Tävlingsnageln är även mycket tunnare i framkant, men fila ner den lite och det blir en vacker salongsnagel.

Maria förklarar och bemöter alla frågor med entusiasm och man känner hur deltagarna blir inspirerade och känner sig stärkta. Förhoppningsvis vill de tävla men även att de känner att de har förnyat sig i det dagliga salongsarbetet. Ett knep här för att göra naglarna fortare eller ett knep där för att göra dem vackrare.

Efter en välbehövlig lunch är det dags att göra teori till praktik. Maria börjar med att visa lite knep både på mall och på tipp. Det blir höjda ögonbryn när vattenkokaren kommer fram och Maria börjar koka tippar för att göra den vackraste c-kurvan. Tänk så många knep det finns!
Alla har tagit med sig modell och allt som de behöver för att göra ett set naglar. Så är det ju på tävling.

Nu skall här testas och skapas. Maria är snar till att dela med sig av tips, råd och kunskap. Lite om vinkling av penseln. Lite extra syn på smilet. Lite om filning för att få de jämnaste naglarna. Det är spännande att se hur deltagarna utvecklas till och med från nagel till nagel. Jag är övertygad om att den här utbildningen visar resultat på kommande tävlingar för deltagarna.

Efter en händelserik eftermiddag och utvärdering av alla set naglar enligt Nail Systems domarschema som är framtaget efter internationella bedömningspunkter, lämnar deltagarna Folkets Hus med nya tekniker och ny skaparanda. Några av deltagarna får vi se igen nästa gång på Nail Systems Nail Cup!