Cosmoprof Bologna

Text och bild: Reni Mobrandt
Publicerad i Naglar i Norden nr 2 - 2009

Bologna – en ljuvlig italiensk stad där parmesan, parmaskinka, antik romersk kultur och Chianti-vin blandas i en fantastisk samklang. Under några dagar är världens blickar inom skönhet riktade hit för att se romersk och internationell kultur med senaste snitt.
Cosmoprof är en av världens största skönhetsmässor med en enorm blandning av bl.a. SPA, solarium, kosmetik, hår och NAGLAR! Mässan är så stor att det går små turisttåg mellan olika mässhallar och att inbilla sig att man skall se hela mässan på fyra dagar är omöjligt.
Vi har förköpt biljetter via nätet, vilket vi vet är ett klokt beslut. Man slipper både att köa för registrering och för biljettköp, utan man glider bara in och känner sig lite VIP med en egen ingång. Väl igenom portarna måste jag stanna till i ankomsthallen och njuta av alla vackra människor. De trendigaste kläderna, perfekt makeup, fantastiska håruppsättningar – det känns verkligen att vi är på en skönhetsmässa. En och annan ser dock ut som vi praktiska nordbor i fotriktiga skor ämnade för många timmars gående på hårt mässgolv.

Efter en kik på kartan enas vi om att köra hårt direkt och styr bestämt mot nagelmontrarna. Högt på agendan står givetvis ett besök hos NSI och våra italienska kollegor, där vi även har stämt möte med vår internationella huvudlärare – Rise’ Carter. Hela dagen spenderar vi i hallen med naglar och ser många kända – och på den svenska marknaden mindre kända – märken, Tammy Taylor, CND, Crystal Nails, OPI, LCN, Alessandro för att nämna några bland det stora utbudet. Vi ser nya tekniker och material, pratar med kollegor och framför allt njuter vi av all den färgprakt som bjuds både med konstmaterial och med nagellack.
Och för att inte tala om dekorationer!

De resterande dagarna fördjupar vi oss i montrarna med just dekorationer och nagellack. Det är ett sortiment som skapar många nya ”ha-begär”, både bling, stripes, sticker, nyheter, och, och, och. Hos ORLY får vi tjuvkika på hösten ljuvliga crèmefärger i höstlika gröna och bruna toner.
Sista dagen invaderas mässan av elever inom skönhet och även de som vill göra ”klipp” till salongen. I de flesta montrarna är det ingen försäljning under mässan förrän denna sista dag då man i stort sett kan köpa allt i montrarna till mycket förmånliga priser. Mässan förvandlas till en hysterisk marknad.
Givetvis rycks vi med och får packa ner lite fynd i resväskan hem, t.ex. tre designade hårborstar av superb kvalité till fyndpriset av 50 kronor – för alla tre!
Både Bologna och Cosmoprof är fantastiska ställen som jag varmt kan rekommendera – fast ta med sköna skor!