Att vara en del av en familj

NSI University 2007

Text och bild: Reni Mobrandt
Publicerad i Naglar i Norden nr 3 - 2007

Musiken sprudlar ur högtalarna, folk dansar på scen, spänningen dallrar i lokalen. Tillsammans med 80 andra deltagare kliver den svenska delegationen in, fulla av förväntan men ändock med avvaktande steg – vi är ju svala skandinaver.

Från scenen kastas det badbollar i luften, som ser ut som jordglober och alla skall vi gemensamt hålla många bollar i luften, något vi ju är vana vid... Vi kämpar tillsammans för att hålla alla dessa bollar i luften och faller en ned, är den ”död”. Vi hoppar, skrattar och ser ut som erfarna volleybollspelare allihop. Och på ett ögonblick har vi blivit ett team – vi tillhör alla samma familj. 
 
Under fyra dagar hos NSI University i Belgien med huvudkoordinator Christel DeCock, NSI Europe Sales Manager, skall vi lära oss nya tekniker om applicering av gel och akryl, om produktkemi, om dekorationer med nya geler och glitterakryl, om presentationsteknik, om tävlingstaktik. Vi har kunskapstörstande tentakler ute hela tiden för att inte missa något.

När alla badbollar har hamnat på marken möter vi vårt Team som skall guida oss igenom dessa dagar:
 
Risé Carter,
vår internationella huvudlärare som har över 25 års erfarenhet av konstnaglar. Flera kanske känner igen henne från Creative där hon var i 8 år, men är hos NSI sedan snart 3 år. 
Denise Wright,
13-faldig guldvinnare i England samt flera internationella guld. Internationell domare. 
Mandy Reinford-Jones
, huvudlärare för NSI UK och internationell guldvinnare. 
Erin Dixon
, efterfrågad lärare i USA, best-seller författare och medlem av National Speakers Association. 
 
Vi är glada över att ha så kompetenta personer i vår familj, som höjer kunskapen för oss alla till elitnivå.

Det är  så dax att få förmånen att träffa mannen som har uppfunnit de flesta produkter för konstnaglar - för alla märken - sedan 50 år tillbaka, Fred Slack.
När Fred Slack går upp på scen reser vi oss alla med applåder och när applåderna klingar ut sätter vi oss och lyssnar intensivt på denna mytomspunna man, som många har försökt efterlikna med egna variationer av hans historia från tandläkarindustrin. Fred Slack, tillsammans med sin far, har under sina 50 år bland annat uppfunnit (han väljer själv att säga att han har upptäckt

Vår första upplevelse

  1. • tekniken att lägga akryl på en mall, världen första mall, som de patenterade.

  2. • den första UV-härdande akrylen,

  3. • den första UV-härdande gelen,

  4. • den första produkten som eliminerar skarvar vid återbesök,

  5. • och mycket, mycket mer.

Han har med sin familjeägda fabrik AMCO varit pionjär med det mesta inom konstnaglar. Tillsammans med två andra fabriker (Escam och Keystone) tillverkar AMCO all akryl - för alla märken. Många märken har egna kemister och vissa märken kanske även egna laboratorium, men endast tre fabriker tillverkar produkterna!

Under ett spännande föredrag lär vi oss om produkter ur ett kemiskt perspektiv, hur produkter fungerar som de gör, om varför gel härdar i UV ljus och akryl i luft, om varför vissa akryler gulnar och andra inte, om vad skillnaden rent kemiskt är mellan en upplösningsbar gel och vanlig gel, osv., osv. Efter detta står Fred Slack till vårt förfogande i flera timmar och svarar på alla frågor som haglar över honom. Vi är alldeles yra av den kunskap och öppenhet han visar. 

Rick Slack (Fred son) berättar att han 1984 startade ett dotterföretag till AMCO som kallas NSI – Nail Systems International. Familjen Slack tar därmed steget fullt ut och skapar "egna" produkter. Vi fick under konventet bland annat insyn i fabriken och hur produkterna tillverkas, vad olika ingredienser påverkar och säkerheten med batchnummer på alla produkter. Vi kan alla – du och jag – ringa till fabriken och uppge en produkts batchnummer och säga vårt problem. Vi är verkligen på rätt ställe och ingen behöver bolla frågan vidare, vilket alla andra skulle behöva göra. Att ha trygghet inom familjen är ett begrepp inom NSI som vi alla är stolta över. 

De följande dagarnaskulpterar vi naglar ledda av vårt inspirerande Team. Vi får tillfälle att prova nya filar som håller längre, längre, längre och en pensel som gör att svårigheten med att hitta den rätta mixen med akryl blir nästan obefintlig. Vi skulpterar på mall och sätter tippar med både gel och akryl och alla får vi med oss i bagaget nya knep som gör att vi snabbare kan göra vackrare naglar. 
Vi får tekniker som gör att det är enklare att arbeta med vår luktfria akryl – SPA. 

Sista dagen är extra spännande, och en lite nervös stämning lägger sig över deltagarna. Nu är det dags för tävling. Denise höll dagen innan ett mycket spännande föredrag om hur man tänker inför och under en tävling, hur man ser på en tävlingsnagel och hur man når dit – det var tävlingstaktik för vinnare. 
Under 90 minuter skall det skulpteras naglar efter speciella regler. Fyra domare skall bedöma och ge utlåtanden. Stolt kan jag säga att i sällskap med Denise, Rise och Nora, en internationell domare från Sydafrika, är jag den fjärde domaren. 
Sverige placerade sig med en kandidat bland de Top10 och det visar vilken standard NSI har i Sverige! Bra jobbat, Gun. 

 
På Brussels flygplats står jag sent den fjärde dagen och känner mig både uppfylld och tom. Jag är ledsen att lämna detta fantastiska forum för kunskap, engagemang och passion men jag fylls av glädje att jag är en del av ett team som är vinnande. Jag är en del av en familj med omtanke och värme om varje nagelterapeut och de dagliga bekymren och problemen vi alla möter. NSI och AMCO vill skapa produkter och system som passar vårt arbete och jag minns med glädje hur både Fred och Rick Slack gick runt och pratade med oss alla. Hur upplever du…? vad saknar du…? vad vill du ha annorlunda…? var frågor de intresserat frågade oss. De har en passion och ett engagemang för naglar, och för oss, som gör att NSI är på framkant med ”The Science of Beauty”. Att vara strategiska med marknadsföring har inte varit deras huvudinriktning och det har blivit sagt att ”NSI is the nail business best kept secret”. Men vi ser kanske en ändring nu… 
Hela Team NSI med Fred och Rick Slack i spetsen är en organisation som bryr sig, vilket skapar denna känsla av att vara en del av en familj.