Cosmoprof i Hong Kong

Text och bild: Reni Mobrandt
Publicerad i Naglar i Norden nr 1 - 2010
Hong Kong – en tidigare brittisk enklav i det kinesiska riket, men sedan 1997 åter i kinesisk regim. Under policyn "ett land, två system” har Hong Kong tillåtits behålla sitt eget ekonomiska och politiska system, vilket ibland tar sig märkliga former då man som Hong Kong-bo måste ha visum för att ta sig in i Kina och även visum om man skall åka från Kina till Hong Kong – fast det numera är samma land. Märkligt när vi, sedan mycket länge, inte ens visar pass mellan de nordiska länderna. Vi som européer behöver inget visum för att åka till Hong Kong och välkomnandet börjar redan med de första léende människorna på flygplatsen.

Det är ett myller av människor överallt i staden, men en lugn och avslappnad atmosfär ligger som ett molntäcke över provinsen. 7 miljoner människor bor och verkar på denna lilla yta och det är inte konstigt att husen ligger så tätt och är så höga. Självaste Hong Kong är en ö och den pulserande fastlandsdelen heter Kowloon.
Världens blickar inom skönhet riktas några dagar i november mot denna del av världen och en spännande Cosmoprof mässa visar upp skönhetsbranschen ur en gemensam global vinkel. Efter att ha varit och besökt Cosmoprof i Bologna verkar Cosmoprof i Hong Kong lugnare, mer sansad och mycket avslappnad. Fast Cosmoprof i Bologna har nästan dubbelt så många utställare och nästan tre gånger så många besökare. Mässan är inte heller så märkesinriktad utan vänder sig mer till de som står ”bakom” märkena och till det som är runt omkring såsom penslar, väskor, displayer, filar, maskiner osv. För oss på Nail Systems, som vill utöka vårt sortiment till det mest kompletta inom nagelvård, är det oerhört inspirerade att gå omkring här.

1400 utställare från 40 olika länder, det gäller att ha bekväma skor och känna att man kan begränsa sig. Mässan är belägen i ett stort Convention Center i fem våningar. Stora inglasade hallar förenar de olika våningarna och man har en magnifik utsikt over vattnet och in över Kowloon på andra sidan. Vi tittar på programmet och startar en snitslad bana. Vi har några olika områden att välja mellan som t.ex. – salongsinredning, spa och naglar, hårprodukter, förpackningar, kosmetik för återförsäljare. Även olika länder har montrar samlade som t.ex. Tyskland, Frankrike, Hong Kong, Kina och många fler. Med en blick inriktad mot naglar besöker vi både små och stora montrar. Gemensamt för alla montrar är att vi blir oerhört välkomnade vart än vi kliver in och utställarna tar sig verkligen tid. Här är inte mottot att sälja så mycket som möjligt, vilket det ofta är på mässor, utan att knyta kontakter.

Fast visst finns här naglar. Vi hittar några märken vi känner igen såsom, OPI, Orly, NSI och Calgel. Men vi hittar även märken som är baserade på ”private labeling”, dvs. man köper in produkter i stora partier, paketerar dem själv och sätter eget namn på burkarna. Det har ju blivit mer och mer vanligt med den explosion av märken som har kommit och även sköljt över på våra nordliga breddgrader. Vi avböjer varsamt varje anbud och kan bara konstatera att vi känner oss trygga i rollen att vi vet vem som tillverkar våra produkter och dessutom i vilken fabrik de är tillverkade.
Anmärkningsvärt är också att mässan är gratis! Cosmoprof i Bologna kostar ungefär 400 kronor för ett tredags-pass. Men här i Hong Kong gäller att bara man har registrerat sig kan man gå och komma som man vill under tre dagar. Det är kanske inte så konstigt att det är 40.000 besökare. Det är ett myller av människor men det känns aldrig trångt och det råder även här ett lugn över hela mässan. Alla verkar ha tid.

Det är en mässa väl värd att besöka om man vill vidga sina vyer inom nagelvärlden. Fast det är alla mässor! Allt från de mässor vi har i Sverige – nästa är Inspiration 2010 i Jönköping – till internationella. Cosmoprof är spännande mässor som finns på fyra ställen i världen, Bologna, Hong Kong, Las Vegas och Shanghai.
Jag hoppas vi ses på någon mässa - kanske redan i Jönköping! Kom gärna fram och säg hej, det skulle vara roligt att se en till som delar min passion för naglar och att besöka mässor.