Under den här ljuvliga sommaren har vi nog alla spenderat härliga stunder på stranden. Kanske i vattnet och kanske med en badboll. Mina tankar har ibland gått till vad vi har lärt oss om vår andningszon och att den är stor som en badboll. Allt som kommer inom den zonen andas vi in i våra lungor. Damm, bakterier, pollen, ångor, dofter. Ibland på gott och ibland på ont. En härlig doft av jordgubbar med glass har varit så underbart.

 

Men när vi kommer tillbaka till salongen och sätter oss vid manikyrbordet är det dags att tänka på säkerhet igen. Vad har jag i min andningszon som jag får ner i lungorna. Damm från filning, ångor från konstmateriel och lacker, små partiklar från filning med elfil, ja vad skall jag skydda mig ifrån. Givetvis slår jag på min Filtronics när jag börjar min behandling. Filar bort gammalt material innan jag börjar med mitt preparbete. Varje gång jag är färdig med filningen ser jag att det finns damm på min duk jag har på bordet. Varför är det så, har jag undrat? Jag kontaktade Filtronics för att lära mig mer och fick en förklaring om stora och små partiklar.

 

När man filar, både med vanlig fil och med elfil bildas dammpartiklar. Vissa är större och vissa är mindre och det är de små partiklarna som är farliga.Det är de små partiklarna som landar nere i lungornas alveoler och fastnar där. Alverolerna är det området där syreupptagning mellan lungor och blod sker. Om alvolerna blir tilltäppta minskas syreupptagningen. De större dammpartiklarna är inte lika farliga och i de flesta fatt hostar vi upp dessa om de överhuvudtaget kommer in i våra lungor. De stora partiklarna är tyngre och faller mestadels ner på vår duk på bordet.

 

Filtronics har satsat på att ta bort ångor och de små partiklarna från vår andningszon. Nu med de nya aggregaten WELLER BASIC (läs mer längre ned) finns det dessutom 4 hastigheter. Läger 3 och 4 som tar små och stora partiklar men inte så mycket ångor. Bra när man skall fila bort material som oftast är stora partiklar. Dessa nivåer har en något högre ljudvolym. Läge 1 och 2 är bra under resten av arbetet och tar både ångor och små partiklar.

Jag har nu med mitt nya aggregat fortfarande lite damm kvar på min arbetsduk men känner mig trygg med att alla små partiklar finns i Filtronics filter och inte i mina lungor. Jag tar ett djupt andetag och ler. Ett utsug är en så bra investering för din hälsa!

 

 Läs mer om Filronics här

 

 

 

Bilden med badbollen är lånad från filur.se